W surowym klimacie w Afganistanie i libańskiej dolinie Bekaa konopie od wieków suszyło się i przesiewało, w celu pozyskania żywicy. Następnie prasowano proszek z tej żywicy, aby otrzymać haszysz. Marihuana i haszysz to nie to samo, jednak hasz powstaje z marihuany.
Co to jest haszysz
Haszysz (hasz, hash) to miękka, elastyczna substancja pozyskana ze zlepionej i sprasowanej żywicy konopi. Staje się mniej elastyczny kiedy jest wystawiony na działanie tlenu.
Jakie są różnice między marihuaną i haszyszem?
Hasz jest wytwarzany po usunięciu trichomów, żywicznych gruczołów wyściełających powierzchnię roślin konopi, i przetworzeniu ich w skoncentrowaną formę. Zwykle ma brązowy lub ciemnozielony kolor i występuje w formie cegieł, lub kulek.
Może być palony, w fajce, bongu, mieszany z kwiatami w spliffach lub waporyzowany.
Działanie haszyszu o wysokiej mocy THC
Haszysz to przetworzony produkt, który charakteryzuje się wysoką mocą THC (tetrahydrokannabinol). Jego poziom w suchej masie najwyższej jakości może osiągać 55%. To dużo, w porównaniu z marihuaną w formie suszu, która osiąga maksymalnie 30%. W procesie ekstrakcji, terpeny i kannabinoidy z zebranych roślin o niższej mocy, kumulują się i tworzą bardzo silny hasz.
Haszysz odnosi się do ekstraktu utworzonego z żywicznych trichomów rośliny. Może być ekstrahowany na wiele sposobów. Ponieważ jest ekstraktem, zazwyczaj ma znacznie wyższy poziom THC niż kwiat.
Historia hashu
Hasz ma długą historię. Po kampanii Napoleona w Egipcie w 1798 roku francuscy żołnierze przywieźli haszysz do kraju, a w XIX wieku stał się on popularny na zachodzie. Przez lata europejscy lekarze importowali haszysz do badań, co doprowadziło do wprowadzenia różnych metod ekstrakcji. Pozwoliły na dalsze udoskonalenie nalewek i leków z konopi indyjskich.
Na przełomie XIX i XX wieku ekstrakty z konopi były powszechne w aptekach w USA i Europie. Dopiero po wprowadzeniu marihuanowej prohibicji w USA na początku XX wieku, produkty haszyszowe zostały zdelegalizowane i zepchnięte z powrotem na nielegalny rynek.
Wraz z ponownym pojawieniem się entuzjazmu dla marihuany w latach 60., haszysz ponownie znalazł się w centrum uwagi. Kraje takie jak Nepal, Afganistan i Maroko odnotowały wzrost eksportu haszyszu do krajów zachodnich. W tym czasie importowany haszysz występował głównie w postaci mocno sprasowanej formy wytwarzanej pod wpływem ciepła i ciśnienia.
Neil Schumacher i Rob Clarke zaczęli eksperymentować z metodami ekstrakcji wodnej, czyli wczesnym prekursorem tego, co obecnie nazywamy haszyszem wodnym i lodowym.
Jaka jest różnica między haszyszem a innymi koncentratami konopi?
Haszysz to ekstrakt z konopi indyjskich, który istnieje od tysięcy lat, podczas gdy większość innych koncentratów z marihuany pojawiła się dopiero w ciągu ostatnich kilku dekad wraz z postępem w technologii ekstrakcji.
Jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Istnieje kilka metod jego wytwarzania, bezpiecznych i przy minimalnych zapasach. Większość innych koncentratów (z wyjątkiem kalafonii) wymaga więcej uwagi.
Przesiewany haszysz
Bardzo suche kwiaty konopi przesiewa się przez sito o drobnych oczkach, w celu uzyskania żywicznego proszku. Metoda przesiewania najlepiej sprawdza się w zimnym, suchym klimacie. Przesiewany haszysz produkuje się w dolinach Pakistanu, Libanu, Afganistanu, Indii czy Maroka. Stąd też znany klasyk afghan hash. Przesiewanie to bardzo dobra technika pozyskiwania haszyszu. Wymaga zachowania żywicznych główek w nienaruszonym stanie, co zapobiega utlenianiu kannabinoidów i terpenów. Podczas zbiorów żywiczny proszek (kief) jest lekko podgrzewany i prasowany. To świetna metoda, dla koneserów wysokiej klasy haszyszu.
Haszysz lodowy i wodny
Metoda powstała w latach 70. Opracowano technikę używania zimnej wody lub lodu do ekstrakcji główek i żywicy z konopi. Polega na zanurzeniu suchych kwiatostanów rośliny konopi w bardzo zimnej wodzie. To sprawia, że terpeny i żywiczne główki dało się oddzielić i przecedzić po przemieszaniu. Do odcedzania używa się nylonowej siatki o stałej średnicy otworów. W zależności od użytej odmiany rozmiar oczek może się zmieniać. Powstały w ten sposób ekstrakt nazywa się wodnym haszyszem.
Po ekstrakcji taki haszysz musi zostać ostrożnie, lecz bardzo dokładnie wysuszony, aby zapobiec pleśni. Można sprasować go, aby łatwiej było go przechowywać. Ważne, aby przed tym upewnić się, że nie ma w nim resztek wody. Wadą tego rodzaju ekstrakcji jest ryzyko utracenia dużej ilości związków. W procesie mieszania może dojść do utraty lżejszych monoterpenów. Wytrącone terpeny tworzą na wodzie plamy i trudno jest je odzyskać. Ekstrakcja powinna odbywać się w jak najniższej temperaturze, a mieszanie należy ograniczyć do minimum.
Dobrej jakości haszysz powinien pachnieć podobnie jak odmiana, z której powstał. Jego aromat może być jednak mniej ziołowy.
Jeżeli szukasz legalnych produktów konopnych to sprawdź asortyment sklepu ROLLMOPS. Znajdziesz tam szoty konopne, których musisz spróbować
Źródła:
- Wolf L., Wolf M. MEDYCZNA MARIHUANA. Praktyczne zastosowanie. (2016). Wydawnictwo Vital
- Backes M. Marihuana i Medycyna. (2014). Purana
NAPISZ KOMENTARZ