Herbata konopna to naprawdę ciekawa alternatywa na chłodne, zimowe wieczory. Oprócz tego, że świetnie rozgrzewa, to w połączeniu z małym dodatkiem np. oleju kokosowego, można z niej wydobyć kannabinoidy. Jaką herbatę możemy wam śmiało polecić?
Herbata konopna HappyHead 100%
Herbata konopna HappyHead 100% uprawiana jest w sposób organiczny na Dolnym Śląsku. Jest ręcznie zbierana i suszona w odpowiednich warunkach. Uprawy posiadają certyfikat ekologiczny PL-EKO-07.
Skład herbaty to 100% liści i pełnych kwiatostanów Cannabis Sativa L. odmian Carmagnola i Finola.
Carmagnola to historyczna, włoska odmiana uprawiana od setek lat, a intensywnie testowana w ciągu 15 lat we Włoszech od północy do południa, jak i w całej Europie. Polecana koneserom jak i początkującym smakoszom naparów i wyrobów konopnych.
Zielony napar zawiera mnóstwo pozytywnych fitozwiązków, w tym cenne kannabinoidy. Konopie w formie herbaty mogą dostarczać organizmowi minerały, witaminy z grupy B i E oraz kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.
Napój z konopi mogą pić wszyscy. Herbata to dobrze znana forma suplementacji wielu ziół, przez to łatwo jest na nią namówić osoby starsze.
Właściwości herbaty konopnej
Herbata wypita wieczorem relaksuje i odpręża – wspomaga wyciszenie i lepszy sen. Idealnie nadaje się dla osób, które borykają się z bezsennością, czy innymi zaburzeniami snu. Oprócz tego, konopie mają również pozytywny wpływ na trawienie, więc warto sięgać po kubek herbaty zaraz po jedzeniu.
Wywar z konopi to także ochrona układu krwionośnego – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zmniejsza ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Jest więc idealnym suplementem dla ogromnej grupy osób cierpiących na choroby układu krążenia.
Skąd wziąć dobrą herbatę konopną?
Rynek oferuje spory wybór herbat konopnych i czasem trudno dokonać wyboru. Na co zwrócić uwagę przy wyborze suszu do zaparzania?
Na pewno na jego pochodzenie – najlepiej by były to konopie z upraw organicznych. Dobrze jest mieć pewność, że razem z konopnym naparem nie wypijamy pozostałości po pestycydach lub metalach ciężkich. Na szczęście można już dostać ekologiczny i certyfikowany susz na herbatę pochodzący z rodzimych upraw.
Jak smakuje herbata konopna?
Smak konopi wysokiej jakości jest dość wyrazisty, często ostry, goryczkowy i może ”drapać” w gardło. Niektórzy określą go jako orzeźwiający.
Nie każdy od razu go polubi. Można się przyzwyczaić.
Można też dodać różne składniki, które złagodzą charakterystyczny konopny smak.
Mieszajcie susz konopny wedle uznania np. z różnymi ziołami. Idealnie nadają się do tego lawenda, mięta, rumianek, róża.
W zimie można dodać imbir, miód i przyprawy, które pozwolą się rozgrzać.