Naukowcy zidentyfikowali już wcześniej podstawy tego, co dzieje się w mózgu po zażyciu marihuany i powoduje tzw. gastrofazę (munchies, wilczy apetyt). Nowe badanie finansowane ze środków federalnych, sprawdza oddziaływanie kannabinoidów zawartych w konopiach (m.in THC i CBD) na pobudzenie łaknienia. Badania potwierdzają korzystny wpływ stosowania medycznej marihuany w terapii zaburzeń apetytu.
W jaki sposób marihuana wpływa na apetyt?
Naukowcy z Washington State University (WSU) opublikowali wyniki nowego badania w Scientific Reports. Ujawnia, w jaki sposób marihuana aktywuje określoną grupę neuronów w regionie podwzgórza mózgu, który stymuluje apetyt.
Działanie marihuany w zaburzeniach łaknienia
Użytkownicy marihuany doskonale znają uczucie wilczego apetytu po spożyciu konopi indyjskich. Zawarty w nich aktywny składnik tetrahydrokannabinol (THC) wpływa na nasz apetyt, podnosząc poziom dopaminy. To sprawia, że jedzenie po marihuanie smakuje wyjątkowo.
Wyniki nowych badań sprawdzają jak użyć marihuany, by pomóc pacjentom cierpiącym z powodu zaburzeń odżywiania. Oferują wgląd, który może pomóc w opracowaniu ukierunkowanych środków terapeutycznych. Mogą pomóc osobom cierpiącym na zaburzenia odżywiania, np. anoreksja i otyłość.
Badanie przeprowadzono na myszach. Po wystawieniu myszy na działanie oparów marihuany, naukowcy wykorzystali technologię obrazowania (podobną do rezonansu magnetycznego mózgu) do śledzenia zmian w aktywności neuronów. Odkryli, że opary marihuany przyłączały się do receptorów kannabinoidowych w mózgu i aktywowały neurony odpowiadające za mechanizmy żywieniowe w podwzgórzu, nazywane neuronami Agouti Related Protein.
Działanie rośliny cannabis, które wspiera apetyt, jest znane od wieków. To co, zaskakuje, to odkrywane biologiczne mechanizmy leżące u podstaw tego procesu.
„Kiedy myszom podaje się marihuanę, włączają się neurony, które normalnie nie są aktywne. Istotne jest to, co dzieje się w podwzgórzu podczas wdychania marihuany”. – Jon Davis, specjalista z zakresu neurobiologii na WSU.
Mechanizmy działania konopi indyjskich na apetyt
Naukowcy odkryli jeden ze sposobów, w jaki mózg reaguje na kannabinoidy przyjmowane w celu promowania apetytu. Działanie hormonów ma bardzo istotny wpływ na zdrowie u osób cierpiących z powodu chorób związanych z odżywianiem.
Receptor CB1 jest receptorem kannabinoidowym sprzężonym z białkiem G, który u ludzi jest kodowany przez gen CNR1. CB1 ulega ekspresji w obwodowym układzie nerwowym i ośrodkowym układzie nerwowym. Jest on aktywowany przez endokannabinoidy, grupę neuroprzekaźników wstecznych, które obejmują anandamid i 2-arachidonoiloglicerol (2-AG) oraz fitokannabinoidy roślinne, takie jak THC (składnik odpowiadający za działanie psychoaktywne) oraz jego syntetyczne analogi.
Mówiąc językiem naukowym, badanie wykazało, że farmakologiczna aktywacja CB1R osłabiła hamujący wskaźnik synaptyczny na neuronach Agouti Related Peptide (AgRP) promujących głód w obrębie podwzgórza.
AgRP (podobnie jak NPY i α-MSH) odpowiada za wysyłanie sygnałów informujących o poziomie dostępnych zapasów energii (takich jak leptyna, białko wydzielane głównie przez obwodowe adipocyty) i pokarmu.
Białko AgRP jest silnym peptydem oreksygennym, który zwiększa spożycie pokarmu, gdy jest go zbyt dużo. Z drugiej strony, niedobór AgRP prowadzi do zwiększonego tempa metabolizmu.
Na podstawie tych wyników autorzy badania stwierdzili, że konkretne neurony przyczyniają się do stymulowania apetytu dzięki zastosowaniu marihuany. Odkrycie może mieć znaczący wpływ w leczeniu zaburzeń odżywiania przy pomocy kannabinoidów.
Medyczna marihuana w leczeniu zaburzeń odżywiania
Badacze od lat opracowują innowacyjne strategie, które mogą okazać się pomocne przy terapii niektórych zaburzeń na tle odżywiania. Okazuje się, że grupa komórek nerwowych znajdujących się w podwzgórzu, nazwanych neuronami AgRP, reguluje proces uwalniania endogennych lizofosfolipidów. Te fosfolopidy z kolei wpływają na działanie niektórych komórek w korze mózgowej. Istotne jest, że, poziom pobudzenia tych neuronów przekłada się na stymulację pobierania pokarmu.
Co ważne, w badaniu wykorzystano odparowaną marihuanę z całych roślin (we wcześniejszych sprawdzano wyizolowane THC). Siła działania stymulacji apetytu zależy od składu chemicznego danej odmiany i może się różnić. Wyniki dokładniej obrazują aktywność mózgu (jak THC wpływ na receptory), co ma zastosowanie u osób spożywających konopie indyjskie.
Badanie zostało częściowo sfinansowane przez dwie agencje federalne, National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) i U.S. Department of Agriculture (USDA).
Przekąski na gastrofazę, wpływ THC i CBD na zdrowie
Mechanizmy działania konopi w zakresie stymulacji apetytu od dawna intrygują naukowców. Badanie z 2019, wykazało, że sprzedaż powszechnie spożywanych produktów (przekąsek), m.in lody, ciastka i chipsy, ma tendencję wzrostową po legalizacji marihuany.
Badanie z 2022 z kolei pokazuje, że legalizacja marihuany dla dorosłych jest związana ze zmniejszonym poziomem otyłości, pomimo faktu, że konopie indyjskie są dobrze znanym stymulatorem apetytu. Istotne dowody wskazują również, że CBD może wspierać odchudzanie i poprawiać metabolizm.
W jednym z badań naukowcy wykazali również, ochronny wpływ konopi na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Jeżeli chcesz rozpocząć terapie medyczną marihuaną to sprawdź naszą zakładkę KLINIKI KONOPNE. Znajdziesz tam specjalistów z takich placówek jak KONOPNA KLINIKA, którzy umiejętnie poprowadzą twoją terapię.
Źródła:
- Science Direct. Agouti Related Protein. Z linku: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/agouti-related-protein
- Ilnytska O., Argyropoulos G. (2008). National Library of Medicine. The Role of the Agouti-Related Protein in Energy Balance Regulation. Z linku: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748318/
- Grodzicki W. Foodfakty. (2022). NEURONY ODPOWIEDZIALNE ZA GŁÓD MOGĄ BYĆ KLUCZEM DO WALKI Z EPIDEMIĄ OTYŁOŚCI. Z linku: https://foodfakty.pl/neurony-odpowiedzialne-za-glod-moga-byc-kluczem-do-walki-z-epidemia-otylosci
- Wikipedia. Cannabinoid receptor 1. Z linku: https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoid_receptor_1
- Wiśniewska K. KcalMar. Rola hormonów w rozwoju otyłości. Z linku: https://kcalmar.com/dietetyk/blog/2017/05/29/rola-hormonow-w-rozwoju-otylosci/
- Jeager K. (2024) Marijuana Moment. Scientists Discover The Exact Reason Marijuana Causes The ‘Munchies’ In New Federally Funded Study. Z linku: https://www.marijuanamoment.net/scientists-discover-the-exact-reason-marijuana-causes-the-munchies-in-new-federally-funded-study/
NAPISZ KOMENTARZ