Autorka książki “Konopie i marihuana w kuchni” przekonuje ludzi do gotowania z konopiami podczas swoich warsztatów kulinarnych. W sierpniu odbędzie się 2 edycja wydarzenia. Będzie to doskonała okazja, by poznać tajniki kuchni konopnej, czyli potraw z żywnością konopną, taką jak nasiona z konopi czy mąka konopna oraz domowych przetworów z kwiatostanów konopi, bogatych w CBD i THC. Uczestnicy przygotują domowe masło konopne i potrawy z jego udziałem, nauczą się przygotowywać wegański nabiał z nasion konopi, dowiedzą się też sporo o dawkowaniu i właściwościach produktów z konopi.
Warsztaty z Małgorzatą Szakułą
Kuchnia konopna jest dla każdego”. To hasło przewodnie nadchodzących warsztatów, podczas których uczestnicy będą przełamywać tabu, związane z gotowaniem z konopiami. „Wykorzystamy różne części konopi, od kwiatostanów, liści do nasion i produktów z nich powstających, jak olej czy białko. Chodzi o to, by uświadomić uczestnikom jak łatwo mogą wprowadzić konopie do swojej codziennej diety, a także, dlaczego warto to zrobić… „ dodaje autorka warsztatów, blogerka kulinarna i konopna influencera, Małgorzata Szakuła. Jej blog smilingspoon.pl to pierwszy w Polsce blog kulinarny poświęcony kuchni konopnej, jest też autorką konopnych książek kulinarnych, między innymi ostatnio wydanej pozycji „Konopie i marihuana w kuchni”.
Pierwsza edycja warsztatów cieszyła się sporym zainteresowaniem, uczestnikom spodobał się także format wspólnego gotowania online, bez potrzeby wychodzenia z domu. Udział w wydarzeniu to nie tylko okazja do pogłębienia praktycznych umiejętności gotowania z konopiami, oprócz części warsztatowej odbędzie się też godzinny wykład poświęcony właściwościom konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Całość odbywa się w kameralnej grupie do 15 osób, atmosferze wzajemnej wymiany doświadczeń i przede wszystkim świetnej zabawy.
Jakie potrawy będą przygotowywać uczestnicy warsztatów?
Podczas warsztatów uczestnicy nauczą się między innymi, jak przygotować domowe masło konopne infuzowane CBD / THC, inaczej ekstrakt z kwiatostanów konopi (siewnych lub indyjskich – czyli medycznej marihuany) w wybranym tłuszczu, który potem wykorzystamy w dwóch recepturach: makaronie z konopnym pesto, cukinią i pomidorkami cherry infuzowanym CBD / THC oraz konopnych pralinach z CBD / THC.
Oprócz konopnych infuzji uczestnicy poznają także potencjał kulinarny żywności z konopi siewnych. Wstępem będzie nauka przygotowania konopnego nabiału, na przykładzie konopnego mleka konopne i twarogu z nasion konopi. Z dań obiadowych z dodatkiem mąki konopnej uczestnicy przygotują gryczane bliny z wegańskim łososiem, kaparami i kremowym dipem z nasion konopi. Całą przygodę dopełni pyszne smoothie z mango z białkiem konopnym, które z pewnością przyjemnie pobudzi kubki smakowe. Łącznie będzie to wegańskich potraw z udziałem konopi.
Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach?
Bo jest to niepowtarzalna okazja, by zdobyć nową wiedzę praktyczną i teoretyczną od osoby, która zajmuje się tematem od wielu lat, no i wziąć udział w pierwszych takich warsztatach organizowanych w Polsce. W cenie warsztatu osoby otrzymują także książki autorki oraz zestaw wyjątkowych produktów konopnych, potrzebnych do przygotowania potraw, marki Full Spectrum. W zestawie znajdują się między innymi: nasiona konopi łuskane, olej z nasion konopi, białko konopne, 5 g suszu CBD czy herbatka konopna. Warsztat daje uczestnikom wyjątkowy pakiet wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia do ich pogłębiania i kontynuowania przygody z kuchnią konopną.
Jeśli jesteś fanem kuchni konopnej, ale brak Ci pewności siebie i podstaw merytorycznych, albo poszukujesz ciekawych i zdrowych inspiracji kulinarnych, a może nie masz pojęcia o konopiach i chcesz poznać podstawowe informacje o roślinie i jej obróbce w kuchni? W każdym z wymienionych przypadków z pewnością nie będziesz zawiedziony udziałem w tym warsztacie. Poza tym będzie to doskonała okazja do poznania nowych smaków i przetestowania działania konopi na sobie.