Gotowanie z konopiami to nie tylko wesołe edibles, ale przede wszystkim ważna profilaktyka zdrowotna. Szczególnie dla osób, które nie mają za dużo czasu na gotowanie i często sięgają po gotowe potrawy, produkty z nasion konopi mogą stanowić ważny dodatek wzbogacający dietę.
Produkty konopne zamiast suplementów diety
Zdrowe odżywianie to dzisiaj nie lada wyzwanie. Nawet jedząc dużą ilość warzyw i owoców wciąż narażamy się na niedobory pokarmowe. Ze względu na powszechne użycie pestycydów i innych środków chemicznych gleby są wyjałowione a rosnące na nich rośliny ubogie w składniki odżywcze. Z tego powodu tak wiele ludzi ma dziś niedobory podstawowych witamin i pierwiastków, które mogą prowadzić do chorób. Aby im przeciwdziałać, warto uzupełnić dietę o suplementy lub włączyć do potraw żywność funkcjonalną, czyli bogatą w składniki odżywcze. Przykładem takiej żywności są produkty z nasion konopi.
Warsztaty kuchni konopnej
Konopne nasiona to wysoce odżywczy – bogaty w pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze omega 3, 6 i 9 oraz witaminy jak A, D, E a także żelazo, wapń, magnez, błonnik, fitosterole i fosfolipidy. Dodatkowo kwiaty konopi są bogate w ponad 150 związków w tym kannabinoidów i najbardziej znany niepsychoaktywny składnik CBD. Produkty powstające z konopi warto włączyć do codziennej diety jako profilaktykę zdrowotną w kontekście większości chorób cywilizacyjnych.
Podczas nadchodzących konopnych warsztatów kulinarnych, uczestnicy poznają tajniki kuchni konopnej, która wymaga określonego podejścia. Związki zawarte w konopiach są bardzo nietrwałe – łatwo się utleniają, są wrażliwe na temperaturę, światło słoneczne i inne czynniki. Warto umiejętnie je stosować, aby zachować ich jak najwyższą biodostępność. O efektach stosowania diety bogatej w produkty konopnej opowie autorka projektu „Konopie w kuchni”, dietetyczka, autorka książek kulinarnych, znana z bloga Smiling Spoon – Małgorzata Szakuła.
1 marca w Warszawie – Warsztaty kulinarne Konopie w kuchni
Nadchodząca edycja będzie poświęcona produktom z nasion konopi oraz CBD. Uczestnicy nauczą się jak prawidłowo używać w kuchni produkty takie jak: olej z nasion konopi, białko konopne, nasiona konopne łuskane. Będą też receptury z olejkiem CBD, a także wegański nabiał z nasiona konopi.
Jeżeli interesujesz się kuchnią konopną i chcesz wziąć udział w tym wydarzeniu, to więcej informacji znajdziesz tutaj.
Bardzo dobra inicjatywa. Jako osoba dorosła obecnie biorę udział w kwalifikacyjny kurs zawodowy jako cukiernik i w domu eksperymentuję z mąką konopną. Jest to bardzo interesujące.