fbpx
AKTUALNOŚCI
11 października 2024

Warsztaty Kuchni Konopnej we Wrocławiu 27.10

Już niedługo odbędą się wyjątkowe warsztaty kuchni konopnej pod hasłem „Konopie w kuchni”. Uczestnicy dowiedzą się, jak odpowiednio przetwarzać nasiona i ziele konopi oraz jak tworzyć zdrowe i pyszne potrawy z dodatkiem produktów konopnych. Warsztaty poprowadzą ekspertki w dziedzinie żywności funkcjonalnej, Małgorzata Szakuła i Justyna Gwóźdź.
infografika warsztatów kuchni konopnej

W październiku odbędą się warsztaty kuchni konopnej organizowane pod hasłem „Konopie w kuchni”. W programie między innymi nauka przetwarzania ziela konopi i tworzenia wyciągów, nauka tworzenia przetworów z nasion konopi oraz godzinny wykład teoretyczny.

Konopie coraz popularniejsze na polskich stołach

Coraz więcej osób sięga po produkty konopne, jedni ze względów zdrowotnych, inni przez ciekawość. „Konopie to żywność funkcjonalna, niezwykle bogata w składniki odżywcze takie jak pełnowartościowe białko tak jak w mięsie, zdrowe tłuszcze omega -3, minerały, witaminy czy antyoksydanty…” mówi prowadząca warsztaty, autorka 2 książek kulinarnych poświęconych kuchni konopnej Małgorzata Szakuła. Olej z nasion konopi, nasiona łuskane czy białko konopne można już dostać w większości marketów i sklepów ze zdrową żywnością. „Polacy powinni sięgać po nie także ze względu na fakt, iż tym odżywiali się nasi przodkowie – Słowianie, przez co będziemy je doskonale trawić” dodaje Justyna Gwóźdź, holistyczna dietetyczka, współprowadząca warsztaty.

Edukacja dotycząca kuchni konopnej kluczem do wysokiej biodostępności składników

Aby w pełni wykorzystać potencjał terapeutyczny produktów trzeba znać zasady ich przetwarzania i obróbki. Na przykład olej z nasion konopi nie powinien być poddawany żadnej obróbce termicznej. Produkty takie jak białko czy nasiona można poddawać ograniczonej obróbce termicznej, jednak zależy to od ich składu chemicznego. Ponadto wykorzystanie ziela konopnego w kuchni także wymaga znajomości podstaw ekstrakcji zielarskiej – to wszystkie będzie omawiane na warsztatach. „W internecie znajduje się sporo przepisów z dodatkiem produktów konopnych, niestety większość z nich może doprowadzić do zdegradowania cennych związków dostępnych w konopiach…” mówi Szakuła. „Warto poznać zasady przetwarzania produktów z konopi, by zwiększyć ich biodostępność”.

Czego można dowiedzieć się na warsztatach?

Uczestnicy warsztatów poznają teorię oraz praktykę dotyczącą stosowania konopi w kuchni w ramach profilaktyki zdrowotnej oraz wsparcia leczenia różnych schorzeń. W części teoretycznej (godzinny wykład) osoby poznają skład chemiczny rośliny, jej działanie prozdrowotne i wpływ na zdrowie oraz zasady przetwarzania. Na warsztatach poruszony będzie zarówno temat stosowania produktów z nasion (oleju, mąki, białka czy różnych form nasion oraz przetworów z nich powstających) jak również konopnych wyciągów powstałych z ziela. Podczas części praktycznej uczestnicy poznają techniki stosowania i przetwarzania surowców konopnych na potrzeby kulinarne i poprawy zdrowia.

Jakie potrawy będą przygotowane w trakcie warsztatów?

  • konopna infuzja CBD (wyciąg z ziela konopi)
  • smoothie z białkiem konopnym
  • gryczane pankejki z mąką konopną, z pesto konopnym z dodatkiem sałatki z nasionami konopi
  • praliny z konopne z masłem orzechowym i CBD
  • napar z konopi zawierający CBD

O prowadzących

Spotkanie poprowadzi autorka bloga kulinarnego Smiling Spoon poświęconego konopiom, autorka książki „Konopie i marihuana w kuchni” Małgorzata Szakuła oraz dietetyczka holistyczna, entuzjastka konopna i autorka projektu Terapia Holistyczna Justyna Gwóźdź.

Więcej o wydarzeniu można przeczytać pod tym linkiem.

WEEKLY NEWSLETTER

Dziękujemy za zapis do newslettera.
Błąd. Spróbuj ponownie.

NAPISZ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

AKTUALNOŚCI 5 najczęstszych błędów w waporyzacji i jak ich uniknąć Rozpoczynasz swoją przygodę z waporyzacją? Upewnij się, że nie marnujesz suszu ani możliwości! Oto 5 typowych błędów, które mogą zepsuć Twoje doświadczenie – i konkretne wskazówki, jak je wyeliminować. admin31 marca 2025
AKTUALNOŚCI Nawozy Athena z oferty Growbox.pl – profesjonalne rozwiązania dla wymagających growerów Zadbaj o każdy etap uprawy dzięki nawozom Athena – linii zaprojektowanej przez growerów dla growerów. Dowiedz się więcej o produktach Athena dostępnych na Growbox.pl i zobacz, jak precyzyjne nawożenie może zwiększyć Twoje plony, poprawić smak i jakość zbiorów. admin29 marca 2025
AKTUALNOŚCI Najlepsze podłoża do uprawy roślin - produkty od Mills Nutrients Sezon ogrodniczy 2025 nadchodzi wielkimi krokami - to idealny moment, by zaopatrzyć się w wysokiej jakości podłoża Mills Nutrients. Zobacz, które z nich najlepiej wspierają rozwój roślin i sprawdź nasze porównanie! admin28 marca 2025
BIZNES Rozwój rynku konopnego - Podsumowanie roku 2024 firmy Cannabist Co. Cannabist Co. podsumowuje 2024 rok – restrukturyzacja, ekspansja i optymalizacja kosztów. Jak przedstawione plany wpłyną na rozwój rynku konopnego w USA i jakie lekcje może z tego wyciągnąć Polska? admin28 marca 2025
AKTUALNOŚCI Przewodnik po temperaturach waporyzacji - Które terpeny odparowują jako pierwsze? Terpeny to nie tylko aromat – to inteligentne molekuły, które decydują o charakterze każdej sesji waporyzacji. Zobacz, jak dobrać temperatury waporyzacji terpenów, by w pełni wykorzystać ich potencjał smakowy i terapeutyczny. Karolina27 marca 2025
AKTUALNOŚCI CBD w kroplówce Dożylne CBD – przełom w medycynie czy ryzykowny eksperyment? Produkt Pico IV zyskuje popularność, ale FDA ostrzega przed jego zagrożeniami. Czy ta forma kannabidiolu ma szansę na uznanie w świecie medycyny? Dowiedz się więcej! Jakub Podstawek26 marca 2025
AKTUALNOŚCI Końcówka suszu medycznej od Tilray w polskich aptekach. To ostatni moment, by kupić taniej Z polskich aptek stopniowo znikają ostatnie partie medycznej marihuany od Tilray, a aktualne ceny sprawiają, że to jeden z najbardziej opłacalnych momentów na zakup. admin24 marca 2025